AKTUELNO

Međunarodni terorizam je velika zajednička pretnja Srbiji i Rusiji, kaže direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin.

Prvi i najvažniji aspekt saradnje dve službe, koji opisuje kao partnerski, jeste razmena informacija o planovima i finansiranju terorizma.

Sergej Nariškin kaže da je situacija na Balkanu veoma napeta, pre svega zbog povratnika koji su se borili na strani terorističkih organizacija.

- Oni traže novo tlo za delovanje. Zato je bezbednosna situacija veoma složena, kako u Srbiji, tako i u Rusiji. Mi razmenjujemo analitičke ocene razvoja situacije u područjima nestabilnosti. Sprovodimo složene zajedničke operacije radi zaštite zakonitih spoljnih, srpskih i ruskih interesa.

Odgovarajući na pitanje da li Rusija ostaje pri zahtevu za diplomatskim statusom osoblja u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu – istom kakav pripadnici NATO uživaju u Srbiji od 2016. godine, on je naveo da to nije zahtev, već zakonita molba ruske vlade, po tradiciji po kojoj isti status uživa niz zapadnih predstavništava u Srbiji.

- Mi smo svesni kako grub pritisak te zemlje vrše na Srbiju kako Srpsko-ruski humanitarni centar ne bi dobio isti specijalni status i to je još jedna potvrda grubog mešanja u unutrašnja pitanja suverene zemlje - rekao je on.

Nariškin kaže da je Rusija otvorena za saradnju Evroazijske ekonomske unije sa svim zemljama i međunarodnim organizacijama uključujući i Evropsku uniju, da za sada ta otvorenost ne nailazi na isti odgovor od Brisela.

- Mi smo, naravno, protiv barijera među zemljama i u ekonomskim integracionim procesima, koje češće dolaze od zapadnih zemalja.

Komentarišući tumačenja odbijanja EU da otvore pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i teze da to otvara mogućnost za druge sile da šire svoj uticaj, ruski obaveštajac je naveo da je to primer nedoslednog, a često i ciničnog stava Evropske unije u odnosu na balkanske zemlje.

Na konstataciju voditeljke da je na sadašnju funkciju došao sa važnog političkog položaja, i da ga opisuju kao bliskog saradnika predsednika Vladimira Putina, Nariškin je naveo da je da je funkcija direktora spoljnoobavepštajne službe veoma visoka, kao i da voli svoj posao i da je ponosan što mu je Putin poverio tu značajnu dužnost.

#Rusija

#Srbija

#Terorizam

'